Aktuality, COVID-19  /  6. 4. 2020

3D tiskem proti koronaviru. SPŠ v Rakovníku na projektu spolupracuje s nanotechnologickou firmou

SPŠ Emila Kolbena v Rakovníku se zapojila do projektu 3D tiskem proti COVID-19. Školní 3D tiskárny nyní běží skoro nepřetržitě. Výsledkem jsou respirátory s nanotextilií, které jsou následně distribuovány do okolních sociálních a zdravotnických zařízení. Na výrobě spolupracuje hned několik zaměstnanců školy.

Se zástupkyní Jindřiškou Kopřivovou provádíme 3D tisk, ekonomky a uklízečky vážou gumičky atd. Materiál pro tisk jsme zatím použili ten, který jsme získali jako ceny na různých soutěžích a také vzorky od různých dodavatelů. Do respirátoru se vkládá jako filtr nanotextilie, kterou nám dodala rakovnická firma NANOVIA s.r.o. zdarma, jedná se totiž o odstřižky z výroby“, popisuje zástupce ředitele, Jaroslav Redl.

Respirátory z 3D tiskárny. Zdroj: SPŠ Rakovník

Celkem 120 respirátorů vytisknutých a sestavených v této škole se tak dostaly např. místním a okolním pečovatelským službám, domovu důchodců, záchranářům, ale také do nemocnice a do ordinací obvodních lékařů.

Nejen, že se zástupci SPŠ Emila Kolbena v Rakovníku zapojili do dobrovolnické činnosti a pomáhají v boji proti COVID-19, ale díky spolupráci s místní nanotechnologickou firmou svůj 3D produkt ještě vylepšili. Tato škola je dalším příkladem toho, že střední školy mohou být důležitým motorem inovací na místní úrovni!

Pokud se chcete do podobné inciativy zapojit, více informací najdete např. ZDE. Inspirovat se můžete také modelem ochranných štítů od Prusa Research. Sledujte také FB skupiny pro ČR nebo Středočeský kraj.

Vaše příběhy nás zajímají. Ozvěte se na vycudilikova@s-ic.cz. Děkujeme!